Hvor stor en båd må man sejle med duelighedsbevis?

Det er et spørgsmål, vi hos Vand og Liv får rigtig tit – og det forstår vi godt. Svaret kan nemlig virke lidt tvetydigt, hvis det ikke bliver forklaret ordentligt. Vi skal derfor gøre vores bedste for, at du føler dig korrekt informeret.

Når du har taget dit duelighedsbevis, betyder det i praksis, at du kan sejle et fritidsfartøj forsvarligt med henblik på sikkerheden til søs. Længden på dette fritidsfartøj må dog ikke være længere end 15 meter. Reelt set kræver sejlads af fritidsfartøjer med en længde på under 15 meter dog ikke, at du har et duelighedsbevis, men har du et duelighedsbevis, vil det sige, at du har bedre styr på sikkerheden i at sejle fartøjet.

Det vil altså sige, at du ikke behøver et duelighedsbevis for at kunne sejle et fritidsfartøj med en længde på max 15 meter. Vi hos Vand og Liv anbefaler dog alle til at tage duelighedsbeviset for at garantere den sikre færdsel til søs. Det er kun forsvarligt at sejle med duelighedsbevis, og derfor anbefaler vi ikke – selvom det reelt set er lovligt – at sejle fartøjer uden et duelighedsbevis.

 

Bestået duelighedsbevis – hvor stor må båden være?

Ønsker du at sejle et fartøj med en længde på over 15 meter, skal du være opmærksom på, at dette kræver en yachtskipperuddannelse. Yachtskipperuddannelsen er nødvendig ved sejlads af større både end 15 meter. Dog betyder dit duelighedsbevis, at du forsvarligt kan manøvre speedbåde.

Vores erfaring er desuden, at du med et duelighedsbevis i hånden i høj grad har større fornøjelse i bølgerne. Duelighedsbeviset gør dig i stand til at manøvre både under 15 meter forsvarligt, og det kan ikke undgå at påvirke helhedsoplevelsen på båden.

Så hvis du er i tvivl om, hvorvidt du skal tage et duelighedsbevis eller ej, er vores klare anbefaling, at duelighedsbevis ikke kun højner sikkerheden, som vi til søs har fælles ansvar for. Men det er bestemt også en faktor, der i stor grad giver høje point på fornøjelseskontoen.

Rigtig god fornøjelse til søs!