Hvornår skal man have duelighedsbevis?

Hvis du har undret dig over, hvad et duelighedsbevis giver ret til, så skal du ikke længere søge efter svaret. Det korte svar på spørgsmålet er, at du med duelighedsbeviset får ”ret” til at sejle fritidsbåde med en bådstørrelse på max 15 meter. Det er dog ikke et lovkrav at tage duelighedsbevis for at sejle fritidsbåde i denne bådstørrelse, medmindre der er tale om en speedbåd.

Duelighedsbeviset er derimod din og din besætnings garanti for, at du som fritidssejler har styr på de gældende søvejsregler samt kan manøvre en fritidsbåd på bedste vis. Hvad du må sejle med et duelighedsbevis kontra intet duelighedsbevis, er dog kun speedbåde. Ønsker du at sejle større fritidsbåde en bådstørrelse på max 15 meter, skal du tage en yachtskipperuddannelse.

Hvis du ikke ønsker at bruge duelighedsbeviset til speedbåde, men derimod en almindelig fritidsbåd bruges dit duelighedstegn udelukkende til at bevise dit bekendtskab til sikkerheden på båden. Og i praksis er det her, den store forskel ligger. For os handler det nemlig ikke altid om, hvad man lovmæssigt sejle – men derimod om hvorvidt man er klædt på til at overholde de sikkerhedsmæssige foranstaltninger på den båd, man sejler. Det er i sidste ende altid sikkerheden, der er vigtigst. Vi anbefaler derfor alle, der er i tvivl om, hvornår de skal have et duelighedsbevis, til at tilmelde dig kurser i duelighedsbevis allerede nu.